Matkailussa Itävallassa kaikki on suurta,
sitä vastoin maataloudessa pieni on kaunista.
Edellä
mainittu ajatus perustuu tänä ja viime syksynä tekemilläni viikon mittaisilla
vaellusmatkoilla Länsi-Tirolissa Pitztalin laaksossa ja sen yläpuolella
olevalla jäätiköllä saamiini omakohtaisiin kokemuksiini.
 |
(Foto: Pitztaler Touristeninformation) |
Itävallan korkein huippu Großglockner (Itä-Tirolissa) on vain noin 30m
korkeammalla. Wildspitzen
alapuolella idässä oleva Ötztalin laakso nousee Söldenin jäätikölle. Siellä
tapaavat maailman murtomaahiihdon huiput harjoitella kesäisin. Jäätikkö on
ikijäätä, vaikka sen alareuna nouseekin tänä päivänä koko ajan ylöspäin
ilmaston lämpenemisen johdosta.
Muutoksen huomaa siitä, kun alueen hiihtohissien alapäähän pusketaan nykyään
traktoreilla lunta ylempää syyskuun alussa ennen laskettelukauden alkua.
 |
Foto: Arto N. |
Matkailu,
teollisuus ja maatalous ovat Itävallan
tärkeimmät elinkeinot.
Matkailun tärkein vetovoimatekijä ovat tietysti Alpit, mutta maan pitkän ja
tietyssä mielessä loistavankin historian perintö vetää myös runsaasti ihmisiä Itävaltaan.
Tirolissa jo maantiede selittää alueen elinkeinorakenteen tavalliselle
matkailijalle ilman, että hänellä pitää olla kansantaloustieteen tohtorin
tutkinto.
Maanviljelyyn
sopivat alueet sijaitsevat vuorenharjanteiden välissä laaksoissa tai sitten
ylempänä, missä vuorten rinteillä on loivempia maastokohtia. Näiden alppiniittyjen
ja laaksojen välissä olevilla jyrkillä rinteillä ja vuortenseinämillä kasvaa
metsää. Valtapuu on kuusi. Puuraja Tirolissa on yli 2000 metrissä. Puuttomallakin
alueella kasvaa ruohoa, jota karja käy kesällä laiduntamassa. Ylimmäksi
rinteillä kiipeävät lampaat, jotka ovat ketteriä liikkumaan vuorilla. Vertailun
vuoksi todettakoon, että Lapin tuntureilla puuraja on alle 600 metrissä eikä niiden
metsäisillä rinteillä ruohokaan juuri kasva, jäkälä kylläkin. Maaston muodoista
johtuen pellot ovat Tirolissa alaltaan pieniä tilkkuja ja laaksoissa yleensä
virtaavan puron tai joen rantoja myötäillen kapean nauhamaisia. Vastaavasti
tilakoot näyttävät pieniltä. Ainakaan Tirolissa maatalouden kehitys ei näytä
kulkeneen Suomen lailla suurempiin tilakokoihin. Palaan tähän tuonnempana.
 |
Foto: Pekka A.
Maatalouden päätuotantomuoto vuoristoalueilla
kuten Tirolissa on karjatalous. Laaksoissa kasvatetaan tuore- ja kuivarehua.
Karja laiduntaa kesäisin alppiniityillä. Vain ”alhaalla” Pitztalin Arzlissa
Inn-joen laaksossa näimme maissiviljelmiä. Tässä tapauksessa alhaalla ollaan alle
900 metrissä merenpinnasta. Siellä peltovainiot ovat laajempia ja raskaasti
koneellistettu tehomaatalous ilmeisen perusteltua. |
Yritän
arvioida maatalouden ja sen tuotannon kehittymistä toisaalta Tirolissa ja
toisaalta Suomessa havaintojeni ja ns. yleisten faktojen perusteella. Suomessa
karjatalous oli aina 1900-luvulle asti pääosin omavarastaloutta. Ympäröivä
maaseutu ruokki vähäisten kaupunkiemme asukkaat, mutta pidettiin
kaupungeissakin, myös Helsingissä, karjaa vielä viime vuosisadan alkupuolella.
Tuotteiden säilyttämisen ja kuljettamisen ongelmista johtuen voi oli päätuote. Tirolissa
tuotteiden kuljetus oli vielä haastavampaa. Alppilaaksoissa elettiinkin omaa
elämäänsä ja markkinat – asutuskeskukset olivat kaukana. Siksi maidon jalostaminen
juustoiksi on vuoristoseuduilla tunnetusti ollut aina kehittynyttä.
Täydellisen asiantuntemattomuuden suomalla varmuudella väitän, että juuston
tekeminen vaati enemmän osaamista kuin voin. Vastaavasti juustossa on parempi
jalostusarvo. Kun Suomen meijerilaitos alkoi kehittyä yli 100 vuotta sitten,
niin juuston tekemisen osaamista oli pakko ostaa ulkomailta. Siksi Suomessa on
tunnettuja sukuja esimerkiksi sveitsiläisten juustomestarien peruina. Siitä
huolimatta voin merkitys säilyi meillä tärkeänä karjataloustuotteena aina
1960-luvulle asti, jolloin Suomessa havahduttiin sulamattomaan voivuoreen.
Sen jälkeen on parin sukupolven ajan opeteltu meilläkin juustojen syömistä.
Laskettelu
tuli Alpeille 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Suomessa oli mm. Pallastunturilla matkailuhotelli
jo 1930-luvulla. Samaan aikaan rakennettiin Alpeille alppimajaverkostoa.
Alppimajat tarjosivat sekä ruokaa että huoneita majoittumiseen. Pitztalissa
Mandarfenin kylän yläpuolella oleva Riffleseen vaellus- ja laskettelualueen
Rifflseehüttellä vietettiin matkamme aikana 75v juhlia.
 |
Rifflseehütte 75 Jahre , Foto: Arto N. |
Aluksi puuttuivat sekä
Itävallasta että Suomesta tämän päivän vaellus- ja hiihtomatkailun vaatimat peruspalvelut
kuten hyvät tieyhteydet perille asti, massaturismin edellyttämät majoitus- ja
ravitsemuspalvelut sekä ihmisiä ylös kuljettavat hissit. Vain todelliset
asianharrastajat ja ”hullut” kävivät silloin Alpeilla ja Lapin tuntureilla.
Alpeilla oli tietysti merkittävä etulyöntiasema potentiaalisten asiakkaiden
määrän ollessa valtava, samoin oli asian laita kohteiden määrässä ja niiden
suuruusluokassa (= rinteiden korkeusero) Lappiin verrattuna. Kohteiden
vetovoimatekijöissä voidaan sanoa näin olleen heidän ja meidän välillämme useamman
kertaluokan ero.
Massaturismille
alettiin molemmissa maissa rakentaa puitteita, kun sodan jälkeen oli
välttämättömimmät tarpeet saatu ensin jotenkin tyydytettyä ja pahimmat tuhot
jälleenrakennettua. Ensin piti saada kunnon tiet perille eli ”hissille” asti.
Pitztalin laaksoon rakennettiin asfaltoitu maantie ylös Mandarfeniin ja
Mittelbergiin (= autolla liikkuvien päätepysäkki) asti 1950-luvulla.
Aikaisemmin pahainen kärrytie oli yhdistänyt laakson kylät. Ajan mittaan on
laakson eri kyliin rakennettu paljon hiihtohissejä. Hissit voivat olla vielä
ketjutettuja (jopa eri laaksojen välillä) ja niiden korkeusero jopa yli 1000m. Kesällä
vaeltajat voivat käyttää osaa hisseistä. Kun laaksossa on hyvin toimiva ja
edullinen julkinen liikenne, niin vaellus- tai laskettelukohde on näin
majapaikasta riippumaton, vaikkei käytössä olisikaan autoa.
 |
Mit dem Postbus unterwegs, Foto: Anne P. 2014 |
Majoitus ja
ravintolapalvelut suuremmille kävijämäärille näyttävät syntyneen maatalouden
ohessa sen sivuelinkeinona. Esimerkiksi Levillä oli 1970-luvun alussa yksi
hissi ylös huipulle ja hotellikapasiteetti vähäistä. Tavalliset tallaajat
kuten minäkin opiskelijana yöpyivät paikallisten maanviljelijöiden kotona ja
piharakennuksissa ja söivät ruokansa heidän keittiönsä pöydässä. Taloväki
nukkui itse sesonkina komeroissa, keittiön lattialla ja ties missä. Samansuuntaisesti
näyttää kehitys käynnistyneen Tirolissakin.
Maatilojen rakennukset ovat alun perin olleet tiiviisti kyläkunnittain.
Asuintaloa on ehkä laajennettu muutamalla huoneella, joissa on majoitettu
turisteja. Sitten on pihapiiriin
rakennettu lisärakennus majoitustiloiksi. Karjanhoito on jatkunut vanhaan
malliin ja sulassa sovussa matkailun kanssa. Suomessa kehitys on lähtenyt
toiseen suuntaan. Toiminta on nykyään hyvin
keskittynyttä. Laskettelu nojaa yleensä yhteen tunturiin tai tunturiryppääseen.
Rinteitä on raivattu joka puolelle tunturia ja hissit kuljettavat ihmisiä
niillä ylös. Majoitus- ja palvelutoiminnot on keskitetty yhteen tai
korkeintaan muutamaan paikkaan. Lisäksi pitkin alueen metsiä on rakennettu
suomalaiskansalliseen tapaan yksityiskäyttöön tarkoitettuja mökkejä. Ne samat
kaksi keskusliikettä kuin Etelä-Suomessakin huoltavat pääosin kohteet. Yhteys
alkuperäiselinkeinoihin on lähinnä joku eksoottinen ripaus ravintolan
ruokalistalla tai Lapin kaste kukkulan takana olevassa kodassa nokipannukahveineen.
 |
Hotel Vier Jahreszeiten, der Eingang, Foto: Anne P. 2014 |
Tirolissa
matkailuala näyttää kehittyneen toisella tavalla. Pitztalissa on oppaamme kertoman mukaan noin
10 000 vuodepaikkaa, joista Mandarfenissa noin 2000. Asuimme Mandarfenissa ”Vier
Jahrezeiten”-hotellissa, mikä oli puhdas matkailualan yritys tarjoten siihen
liittyviä monipuolisia palveluja. Mandarfen on välittömästi keskeisten ylös
ja erityisesti jäätikölle vievien jäätikkötunnelijunan (Gletscherexpress) ja
hissien vaikutusalueella, so. kävelymatkan päässä niistä. Hotelliamme suurempaa
alan yritystä en havainnut koko laaksossa. Eli pääosa alan kapasiteetista koko
laakson alueella näyttäisi muodostuvan pienehköistä alan yrityksistä, joilla on
maatalous oheiselinkeinona ja merkittävä osa yrityksen kokonaispalvelukonseptista.
Tämä näkyy
selvästi kylien rakenteessa ja toiminnassa. Matka Pitztalin laaksosta Inn-joen
tasolta Mandarfenin noin 1700-metrin tasolle kestää paikallisbussilla noin 50
minuuttia. Kyliä on matkan varrella lähes
30. Kylien sijoittumiseen on vaikuttanut merkittävästi lumivyöryvaara. Se on
otettava riskinä tänäkin päivänä vakavasti huomioon. Sen takia ovat tietyt
alueet pysyvästi rakennuskiellossa. Kylä tarkoittaa tässä asutusta, missä on
useampien talojen lisäksi myös palveluja kuten majoitusta ja kauppoja.
Yksinäistalojen tai muutaman talon kyliä kuten Suomessa ei laaksossa näkynyt.
Kun kylässä on majatalo, niin sieltä matkamies saa myös syötävää ja juotavaa.
Näin koko laakso on yhtenäistä vaellusaluetta eikä vaeltaja tarvitse eväitä
mukaansa. Paikallisen ravintolan ulkoterassin vieressä saattoi tosin olla
navetan tunkio ja tunkiota voitiin kuormata vielä traktorin peräkärryyn ilman,
että matkailijat häiriintyivät tästä.
 |
Schmankerltag in Arzl, hinten der Misthaufen Foto: Pekka A. |
Olisi mielenkiintoista tietää, miten
Suomessa (terveys- ja hygienia)normit moiseen suhtautuisivat ja miten vielä
terveystarkastajat yleensä ja erityisesti Salossa tämmöisiä säädöksiä
tulkitsisivat. Paikalliset näyttivät pitävän tällaista yhteiseloa ihan
normaalina eikä se häirinnyt heitä nauttimasta talon antimia siinä vieressä.
Eikä se kyllä meitäkään tuntunut häiritsevän. Olipahan vain pikantti lisä
kokemuksiimme.
 |
Foto: Pekka A. |
Itävallassa
kuten ilmeisesti muuallakin Alppimaissa näyttää onnistutun siirtämään vanha
ruoka- ja yleisimmin talousperinne nykyaikaan taloudellisesti tuottavaksi
toiminnaksi. Vanha paikallinen ruokaperinne kuten juustojen ja ilmakuivatun
kinkun tuominen tämän päivän nälkäisen turistin eteen pöydälle alppimajojen
idyllisessä ja näköaloiltaan huikaisevassa ympäristössä ottaen vielä huomioon
luomuruuan koko ajan kasvavan suosion on osa alppimaiden turismin
menestyskonseptia. Perinteisesti ylhäällä kesälaitumina olleet niityt ja
niiden alppimajat ovat mukautettu vieraiden palvelemiseen. Niissä on tarjolla
ruoka- ja juomapalveluja sekä rajoitetusti myös majoitusta vaeltajille.
Juustojen ja lihatuotteiden suoramyynti turisteille suoraan maatiloilta on osa näiden
pienyritysten kokonaiskonseptia, joka näyttää takaavan itävaltalaisille
vuoristomaanviljelijöille kohtuullisen elintason ilman pääomia sitovia laajoja
peltoaloja ja raskasta konekalustoa. Eli he ovat tukeutuneet perinteeseensä
ja onnistuneet näin löytämään markkinaraon, jossa voi elää. Totuuden nimissä on sanottava, että kaiken
perustana ovat luonnon tarjoamat mahtavat puitteet eli vuoristot. Tässä ei
tarvinne ruveta erikseen erittelemään suomalaisen maanviljelijän asemaa, jota
leimaa tänään tilakoon ja yleensä tuotannon jatkuva kasvattamisen oravanpyörä toiminnan
elinehtona.
Kaksi
erilaista strategiaa EU:n maatalouteen sopeutumisessa: Suomen ja Itävallan
maatalouspolitiikka on kulkenut kumpikin omaa tietään paikallisten
luonnonolosuhteiden, yhteiskunnan yleisen kehitystason ja markkinoiden
ohjaamissa puitteissa. Tietyllä tavalla ne kohtasivat 1990-luvulla, kun
kumpikin maa liittyi tahollaan Euroopan Unioniin Itävallan ehtiessä ensin. Se
neuvotteli ilmeisen taitavasti maataloudelleen ns. vaikeiden
luonnonolosuhteiden, ts. toiminnan puitteet vuoristo-oloissa, eli 141-tuen. Suomi
peesasi sitten tätä mallia perustellen omalta osaltaan lisätuen tarvetta
pohjoisella sijainnillaan. Tämä tarkoittaa, että vuoden mittaan maahan tulevaa
auringon energian kokonaismäärää vaihtelee maantieteellisestä sijainnista
johtuen. Kaikki eloperäinen toimintahan on täysin riippuvainen auringon
energiasta. Nyt Brysselin byrokraatit ovat sitä mieltä, että Suomen osalta tuki
oli tarkoitettu väliaikaiseksi. Siitä on kinattu viime vuosina jatkuvasti ja
Suomi on joutunut antamaan periksi pala palalta. Eli EU:n maksama
maataloustuki Suomelle on pienentynyt jatkuvasti. En tunne alan faktoja
tarkasti, mutta minulla on sellainen hytinä, että Itävallan saama tuki
maataloudelle on pysyvä tai ainakin pysyvämpi kuin Suomen vastaava. Kuten on
perusteltua, mutta niin se olisi Suomellekin. Tirolissa maatalous on
erikoistunut edellä kuvatulla tavalla, mutta Suomi on enemmän bulkkituotteiden
tuottaja. Ja silloin myös enemmän tukiriippuvainen. Itävallassa ihmiset ovat
tottuneet asumaan ja selviytymään imperiumin naapurina tai niille alistettuina
- ja olemaan itsekin välillä imperiumi, jo vuosituhansia. Yli 2000 vuotta
sitten Caesar päätti hyökätä yli Alppien ja astui Rubicon-joen yli. Sanonta
”arpa on heitetty” on peräisin niiltä ajoilta. Sieltä alkaneella ”retkellä”
tuli koko Keski-Eurooppa ja suuri osa Iso-Britanniaa ennen pitkää valloitetuksi
ja Rooman valtakuntaan liitetyksi. Pohjoisempana ei silloin ollut vielä mitään
valloitettavaa. Rooman vertaaminen
EU:hun on tietysti täysin epäsymmetristä. Eihän EU:ssa ole sitä kuuluisaa
puhelinnumeroakaan, mihin muiden suurvaltojen johtajat voisivat soittaa, ei
omaa armeijaa eikä varsinkaan omaa tahtoa ja päättäväisyyttä. Siksi
itävaltalaiset ilmeisesti kaiken kokeneina pärjäävät niin hyvin tämänkin
”imperiumin” kanssa. Meillä olisi heistä oppimista ja se tulisi nöyrästi myöntää.
Mutta minunhan
piti alun perin kirjoittaa zirbenöljystä. Se liittyy luontevasti aikaisempaan
tekstiin. Zirbenöljy on peräisin alppisembra-nimisestä puusta, joka kuuluu
mäntyjen sukuun. Sembroja on kaksi alalajia, toinen on siperiansembra. Alppisembran luonnonvarainen kasvualue on
nimensä mukainen. Lisäksi sitä tavataan Karpaateilla. Puu kasvaa Alpeilla
1500 – 2000 metrin korkeudessa puurajalle asti ja ylärajallaan se on
valtapuulaji. Alppisembra elää ”vuosisatoja” vanhaksi, kasvaa 25 – 35 metriä
korkeaksi ja jopa 1,5 metriä paksuksi. Alppisembraa on käytetty
perinteellisesti maataloudessa tarvepuuna monenlaisiin tarkoituksiin. Se
kestää hyvin ulkona sään armoilla, koska alppisembra on kyllästetty luonnon
omalla suoja-aineella, zirbenöljyllä. Siksi siitä on valmistettu mm.
vesiastioita, vesi- ja maitoputkia yms. Kestävyytensä ansiosta sitä on tietysti
käytetty rakennustarvepuuna, mutta tänä päivänä siitä valmistetaan mm.
huonekaluja, erityisesti sänkyjä. Zirbenöljyllä on todettu olevan monenlaisia
terveysvaikutuksia. Vanha kansa tiesi tämän jo ilman tutkimuksiakin.
Makuuhuoneessa zirbenöljyn tuoksun on todettu laskevan sydämen pulssia. Muut
terveysvaikutukset ulottuvat melkein kaikkiin ihmisellä todettuihin vaivoihin,
kuten esimerkiksi vilustuminen ja astma, herpes, masennus ja depressio,
lihaskivut ja reuma sekä päänsärky ja migreeni. Ja mitä niitä nyt onkaan. Zirbenöljyä
voidaan käyttää myös iho- ja hieronta voiteissa. Näin ainakin kerrotaan zirbenöljyn
tuottajan esitteessä. Edellä olevat hyvät ominaisuudet kuulostavat aivan
samoilta kuin mitä sauna, viina ja terva ovat merkinneet suomalaisille ennen
vanhaan.
 |
Alppisembrasta valmistetaan puutuotteita ja zirbenöljyä Jerzensissä, Foto: Piela S. |
Kävimme
ryhmänä tutustumassa alppisembraa hyödyntävään pienyritykseen Jerzensissä
Pitztalin laakson alapäässä. Heidän tuotteisiinsa kuuluivat umpipuusta
valmistetut sängyt ja erilaiset käyttö- ja koriste-esineet. Ydinpuusta
(zirbenöljyä kerääntyy vuosisatojen mittaan nimenomaan ydinpuuhun) jäävä
jätepuu murskataan hakkeeksi ja se sekoitetaan veteen. Seosta tislataan 6 – 7
tuntia. Näin tonnista haketta saadaan noin litra zirbenöljyä. Kun
tehtaanmyymälässä 20 ml pullo maksaa 10€, niin litra öljyä näissä
pikkupulloissa maksaa yhteensä 500€. Kyse on siten todella korkean
jalostusasteen tuotteesta tilavuusyksikköä kohti, kun ottaa vielä huomioon,
että hake on muusta tehtaan tuotannosta syntynyttä jätettä. Suomessa sillä
todennäköisesti tuotettaisiin polttamalla lämpöä. Tai mahdollisesti se
vietäisiin hävitettäväksi ongelmajätelaitokseen.
 |
Foto: Arto N. |
 |
Tippuu, tipuu, Zirbenöljy tippuu, Foto: Arto N. |
Vastaavalla
tavalla matkailusta elävä Tirolin maatalous hankkii lisätuloja tislaamalla
viinaa ja sekoittamalla siihen paikallisia luonnonmarjoja tms. makuaineita
myyden sitä sitten liköörinä asiakkaille.
Myös zirbenlikööri on ihan yleinen tuote Tirolissa. Se maksaa 2 dl:n
pulloissa vähittäiskaupoissa 15 €:n kahta puolen. Suoraan tilojen tislaamoista
ostettuna se maksaa ehkä 8€. Eli tavara on suunnilleen kohtuullisen konjakin
hinnoissa. Mutta tirolilaisen maanviljelijän ei tarvitse riidellä ranskalaisten
kanssa tuotteen nimestä. Tulee niin paha mieli suomalaisen marjantuottajan puolesta,
etten viitsi ruveta tässä tekemään edes muita vertailuja. Lisäksi maatiloilla
valmistetaan itse tuotetuista omenoista ja muista hedelmistä liköörejä ja
hilloja. Niitä myydään sitten brändättyinä tuotteina joko suoraan maatiloilta
ulos tai sitten paikallisissa kaupoissa.
Lopputoteamukseksi
kirjaan, että Tirolissa vaalitaan perinteitä laajasti jokapäiväisessä elämässä ja
ne hyödynnetään kaupallisesti niin, että niillä on todellista merkitystä
ihmisten hyvinvointiin ja varallisuuteen. Olisiko tässä jotain opiksi
otettavaa meillekin? Ettei vaan valitettaisi nykyisen menon surkeutta ja
tunkkaista Impivaaralaista sulkeutuneisuuttamme. Vanhassakin olisi varaa varmasti
johonkin nykyistä enemmin ja paremmin. Tervan lisäksi sieltä voisi löytyä vielä
muutakin. ALPO
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen